Mısır, ünlü tarihi mekanlara erişim sunan dalış noktalarıyla çeşitli tatil imkanlarına sahiptir.
Mısır’ın su altı dünyasında hayat dolu resifler, balık kümeleri, parlayan mercanlar göz kamaştırıcı güzelliktedir. Sakinlik ve suyun berraklığı açısından Mısır resifleri, dalgıç adayları, profesyonel dalgıçlar, batık dalgıçları veya su altı dünyası meraklıları için keşfetmeye değer deneyimlerle doludur.
Mısır, derinlikli sulara erişimin kolay olması ve görüş açısının netliği ile teknik dalış eğitimi almak isteyen kişiler için ideal koşullar sunmaktadır. Çok çeşitli dalış seçenekleriyle Mısır, batıklar, duvarlar, sürüklenmeler, zirveler ve kıyı dalışları ile popüler bir merkezdir. Hurghada, Tiran boğazları, Daedalus resifi, İskenderiye, Sharm El Sheikh, El Kuseyr, Marsa Alam gibi daha birçok alternatif imkanı ile Mısır’da dalış yeri sayısı oldukça fazladır. Mısır’da tüplü dalış eğitimi veren çeşitli kurs merkezleri de bulunmaktadır.
Kızıldeniz’de Dalış Olanakları Nasıldır?
Kızıldeniz’de dalış olanakları oldukça çeşitlidir. Şnorkelle yüzme, tüplü yüzme, başlangıç düzeyde dalış eğitimi, bataklık dalışları, gece dalışları ve mağara dalışları gibi Kızıldeniz’de pek çok aktivitenin yapılabileceği yerler bulunmaktadır. Popüler Kızıldeniz kıyısındaki Mısır dalış noktaları arasında Dahab, Marsa Alam, Kardeş Adaları, Ras Garip, El Gouna ve Gubal Boğazı yer almaktadır.
Tüplü dalış, minimum düzeyde sağlık ve zindelik formu gerektirmektedir. Kronik sağlık durumları, bazı ilaçlar ve/veya yakın zamanda geçirilmiş bir ameliyat, dalıştan önce bir doktordan yazılı onay alınması gereksinimini ortaya çıkarabilmektedir. Tüplü dalış yapabilmek için asgari yaş düzeyi 10’dur. Dalış için uygun olan kişilerin yüzebiliyor olması, tıbbi probleminin olmaması ve su içerisinde kendisini rahat hissetmesi gerekmektedir. Dalış yapmak isteyenler için Mısır’da günlük turlar, safari botları, dalış tekneleri gibi organizasyonlar ve turlar düzenlenmektedir.
Mısır’da Tüplü Dalış Yapılabilecek Yerler Nerelerdir?
Mısır’da tüplü dalış yapılabilecek yerler aşağıda listelenmiştir.
- Şarm El Şeyh
- Hurghada
- Marsa Alam
- Hamata
- Dahab
- El Quseir
- İskenderiye
- Safaga
Şarm El Şeyh’te Dalış Nasıldır?
Şarm El-Şeyh, Mısır’daki en iyi tüplü dalış yeri olarak kabul edilmektedir. Sina Yarımadası’nın ucunda yer alan Akabe’nin derin körfezi, sığ Süveyş Körfezi ve Kızıldeniz, bölgenin en ünlü ve sık dalış yapılan noktası olan Shark ve Yolanda resifinde bir araya gelmektedir.
Şarm El Şeyh hem giriş seviyesi eğitim hem de Tiran Boğazı’ndaki ada resifleri boyunca hızlı driftler için uygun, kolay ve zorlu dalış seçenekleri sunmaktadır. Şarm El Şeyh’te kıyı dalışları mevcut olsa da, dalışların çoğu resiflerin en iyisini ve dünyanın en ünlü batıklarından biri olan SS Thistlegorm’u keşfetmek için tekneyle yapılmaktadır.
Hurgada’da Dalış Nasıldır?
Hurghada, Mısır ana karasındaki en büyük tatil beldesidir ve Mısır’da tüplü dalış için Şarm El Şeyh ile birlikte en iyi yerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kızıldeniz’in zengin su altı dünyası ile iç içe bir konumda bulunan Hurghada, başlangıç düzeyinde dalış kursları için son derece iyi bir tercihtir ve bölgedeki resiflerin çoğu kolay erişilebilir, sığ, korunaklı ortamlara sahiptir.
Hurghada; Giftun Adası, El Gouna, Sha’ab Abu Nuhas gibi dalış noktalarına oldukça kısa mesafede konumlanmaktadır. SS Thiistlegorm’a günübirlik geziler ve çok daha derindeki Rosalie Moller’e yapılan geziler oldukça popülerdir. Hurghada, Kızıldeniz’in tüm resiflerine ve batıklarına giden çeşitli güzergahlar ile Kızıldeniz canlı gemileri için en önemli çıkış noktasıdır.
Marsa Alam’da Dalış Nasıldır?
Marsa Alam, 2003 yılında uluslararası havalimanının açılmasıyla popülaritesi artan, ancak Hurghada ve Sharm ölçeğiyle karşılaştırıldığında hala nispeten gelişmemiş olan Kızıldeniz dalışlarına ev sahipliği yapmaktadır. Marsa Alam tüm gün denizde vakit geçirmeyi tercih etmeyen kişiler için uygun bir destinasyon olmakta ve günlük dalışlar kıyıdan veya tekneden yapılmaktadır.
Marsa Alam’da bulunan Abu Dabbab, denizde yaşayan hayvan türlerinden dugongun yerleşik nüfusu ile ünlüdür ve bu hayvanların günlük dalış gezilerinde görülebildiği Kızıldeniz’deki birkaç yerden biridir. Marsa Alam, çekiç başlar dahil olmak üzere köpek balıklarıyla ünlü Elphinstone’a günübirlik geziler düzenlenmesi yönünden güzel bir konumda bulunmaktadır.
Hamata’da Dalış Nasıldır?
Hamata bölgesi kuzeyde Ras Honkorab’da başlamakta ve 80 km daha güneyde Ras Banas yarımadasına kadar uzanmaktadır. Güzel dalış alanına sahip bir resif grubu olan Fury Shoals’a, Hamata’dan hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Günübirlik turistler ev resiflerinden uzaktaki dalış alanlarını keşfetme fırsatına sahiptir ve Abu Diab grubu ile Qulan Adaları çevresindeki resifler Fury Shoals kadar çeşitli bir dalış deneyimi sunmasa da, yine de ilgi çekici yerler arasındadır.
Mısır’ın En Popüler Dalış Yeri Hangisidir?
Mısır’ın en popüler dalış yeri Şarm El-Şeyh, birçok insan tarafından tüplü dalış için Mısır’daki en iyi yer olarak kabul edilmektedir ve Avrupa dalış sektöründen ya da dünyadaki diğer tatil yerlerinden daha fazla katkı sunmaktadır.
Mısır Su Altı Dünyasında Görülebilecek Canlılar Nelerdir?
Mısır su altı dünyasında görülebilecek canlıların listesi aşağıda verilmiştir.
- Ak yüzgeçli resif köpek balığı
- Çekiç başlı köpek balığı
- Ak yüzgeçli okyanus köpek balığı
- Deniz ayısı
- Şahin gagalı kaplumbağa
- Soyguncu köpek balığı
- Balina
- Yunus balığı
Mısır sualtı dünyası ziyareti esnasında ak yüzgeçli resif köpekbalığı, deniz ayısı, şahin gagalı kaplumbağa ve ak yüzgeçli okyanus köpekbalığını yılın her mevsiminde görme olasılığı yüksektir.
Mısır’da Dalış İçin En Uygun Zaman Nedir?
Mısır’da dalış yıl boyunca yapılmakta, ancak ziyaret etmek için yılın en iyi zamanı, bölgeye bağlı olarak temmuz sonundan aralık başına kadar olan süreyi kapsamaktadır. Su sıcaklığı ağustos ve eylül aylarında 30°C’nin üzerine çıkarken, ocak ve nisan ayları arasında önemli ölçüde düşmektedir. Dahab’da yaklaşık 18°C’ye düşen sıcaklıklar, İskenderiye’nin Akdeniz kıyılarında daha da düşüktür, ancak derin güneyde ortalama 23°C ile daha tolere edilebilir düzeyde seyretmektedir.
Çekiç kafalı köpek balıklarını görmek için, su sıcaklığının en yüksek olduğu haziran-eylül ayları arasında Mısır’a gidilmesi en uygun zamandır. Balina köpek balığını tespit etmek için en iyi zaman mayıs-ağustos arasındaki zaman dilimidir.
Mısır’da Akredite Dalış Merkezleri Hangileridir?
Mısır’da akredite dalış merkezleri aşağıda listelenmiştir.
- Orca Dalış Kulübü Shoni Körfezi
- El Qusier – Movenpick Resort El Quseir
- Safaga- Magadi Plajı
- Marsa Alam – Port Ghalib
- Hurghada – Kum Plajı Otel
- Extra Divers Worldwide, Hurghada – Al Ahalam Hotel
- Aquarius Dalış Kulübü, Hurghada Marriot Beach Resort
- Orca Dalış Kulübü, Hamata – Wadi Lahmy Azur
- Piyano Dalı Kulübü, Makadi – Stella Makadi Otel
- Barakuda Lahm Bay, Hamata – Lahami Bay Resort
- Aqua Nabq Diving, Sharm El Sheikh – Oriental Resort
- Sharks Bay, Sharm El Sheikh – Sharks Bay Beach
Dalış ve Su Sporları Odası (CDWS), Mısır’ın tüplü dalış aktivitesi için yönetim organıdır ve tüm dalış merkezleri, uygulama aşamasında uygun şekilde akredite edilmekle yükümlüdür.
Mısır Tüplü Dalış Fiyatları Ne Kadardır?
Mısır tüplü dalış fiyatları Hurghada için bir günde iki dalış 50 euro, Şarm El Şeyh’te 60 euro ve Dahab’da 2022 dalış fiyatları 45 eurodan başlamaktadır.
Mısır’da Dalış İçin Hangi Havalimanından Giriş Yapılabilir?
Mısır’da dalgıçlar genellikle Hurghada, Şarm El Şeyh veya Marsa Alam Uluslararası havalimanlarını tercih etmektedir. Mısır’da dalış için Kahire üzerinden uçulabildiği gibi aynı terminalden gidilecek yere ulaşabilmek mümkündür.
Mısır’da Dalışa Gitmek İçin Vize Gerekir Mi?
Mısır hükümeti, Mısır’da dalışa gitmek isteyenlere 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Güney Sina Vilayeti havalimanlarına ve limanlarına gelen Türk vatandaşlarına, Akabe Körfezi ve St. Catherine bölgesine ziyaret mührü bulunan ve Dahab Nuweiba, Şarm El- Şeyh, Saint Catherine, Taba şehirlerinde bulunmaya izin veren 15 günlük turizm vizesi verilmesini kararlaştırmıştır.
Mısır ve çevresindeki bölgeye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının giriş yapılan havaalanı ya da limandan vize alması mümkündür. Mısır’a Kahire’den giriş yapılacak olması halinde Türkiye’deki Mısır dış temsilciliklerinden veya akredite vize acenteleri üzerinden turistik amaçlı Mısır vizesi alınması gerekmektedir.
Turistik amaçlarla Mısır’a gitmek isteyen kişilerin vize başvuruları ve seyahat sağlık sigortası işlemleri için Vizem.net tarafından danışmanlık ve takip hizmeti sunulmaktadır.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Bir önceki Venedik'e giriş ücretli olacak başlıklı yazımızda İtibaren hakkında bilgiler verilmektedir.