Turizmin Bütün Paydaşlarına Dair Haberler...

Turizm akademisyenleri de yasa değişiklik teklifine itiraz ediyor

0

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan rehberlik yasa teklifine aralarında profesörlerin de olduğu Türkiye’nin değişik üniversitelerinden 51 akademisyen yayınladıkları bildiri ile itirazlarını bildirdi.

“Turist rehberliği eğitimini yakından ilgilendiren bu tasarı akademisyenlerin önerileri alınmadan hazırlanmıştır” denilen açıklama şöyle:

KAMUOYUNA

09.02.2024 tarihinde “Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğu ulusal basından duyurulmuştur. Bu metin söz konusu teklif hakkında Türkiye’de farklı üniversitelerin Turizm/Turist Rehberliği bölümlerinde ders veren akademisyenlerin ortak fikrini kamuoyuna açıklamak için hazırlanmıştır.

Türkiye’de turist rehberliği eskiden beri stratejik bir meslek olarak görülmekte ve yasalarla koruma altında tutulmaya çalışılmaktadır. Nitekim ilk iki yasal düzenleme 1890 ve 1925 tarihlerinde çıkarılmış, 2012 tarihinde 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile kendine has bir kanuna sahip olmuştur. Stratejik önemi nedeniyle eğitime de önem verilmiş, her dönemin ihtiyaç ve imkânlarına göre turist rehberlerinin alması gereken eğitimin seviyesi sürekli arttırılmıştır. 1970’lerde Bakanlık tarafından düzenlenen 3-6 aylık (200-600 saatlik) kurslarla başlayan eğitim, 1990’larda iki yıllık önlisans ve 2000’li yıllarda dört yıllık lisans seviyesine çıkmış, 2015’ten itibaren yüksek lisans ve 2021’den itibaren doktora programları açılmıştır. 2023 yılı itibariyle turist rehberliği eğitimi 40 önlisans ve 46 lisans olmak üzere toplam 86 programda ve 4366 kontenjana sahiptir. Meclise sunulan yeni kanun teklifinin hazırlanış süreci ve içeriği rehberlerin eğitimi ile mesleğin icrası konularında büyük değişiklikler getirmektedir. İşbu metin, söz konusu tasarı hakkında akademisyenlerin taşıdığı endişeleri dile getirmek ve yasa tasarısının güncellenmesine yönelik bir çağrı yapmak için hazırlanmıştır.

Endişelerimiz iki ana başlık altında toplanmaktadır; süreç ve içerik. İlk olarak, turist rehberliği eğitimini yakından ilgilendiren bu tasarı akademisyenlerin önerileri alınmadan hazırlanmıştır. Kendine has bir yasası ve akademisi olan mesleği ilgilendiren böylesi bir çalışmanın, mümkün olan en geniş paydaş katılımıyla ve daha somut veriler ortaya konarak hazırlanmış olması arzu edilirdi. İçerik açısından ise tasarı rehberlik eğitiminde ve mesleğin icrasında büyük değişiklikler öngörmektedir. Getirilmek istenen değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:

1.     Arkeoloji ve sanat tarihi gibi bölüm mezunları ile Uzak Doğu dillerini bilen kişilere,rı bir eğitim almaksızın, yüz saatlik bir kurstan sonra rehber olabilme hakkı tanınmaktadır.

2.     Her tur aracında bir rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

3.     Turist rehberlerinin en az bir yabancı dil bilme zorunluluğu kaldırılmaktadır.

Söz konusu değişiklikler için taşıdığımız endişeler aşağıdaki gibidir:

1.     Tasarıda “Uzak Doğu dillerindeki turist rehberliğinin teşvik edilmesi” bir amaç olarak belirtilmiş ancak gerekçelendirilmemiştir. Mevcut sistemde; arkeoloji, sanat tarihi, filoloji gibi bölüm mezunları önlisans, lisans ya da tezli/tezsiz yüksek lisans gibi farklı seçeneklerle rehber olabilmektedir. Getirilmek istenen değişikliğin gerekçesi ve bir kolaylaştırmaya neden ihtiyaç duyulduğu açık değildir. Böylesi bir yöntem, rehberlik eğitiminde üniversitelerin varlığının göz ardı edilmesi anlamına gelmekte ve 1970’lerde uygulanan kurs sistemine geri dönülmesinin yolunu açmaktadır. Rehberlik mesleğinin stratejik önemi, böylece, gezdirilecek yerlerin arkeolojik ve sanat tarihsel bilgileri ile sınırlandırılmakta, mesleğin icrası için gerekli tüm bilgileri 100 saatlik bir kursa sığdırmaktadır. Dolayısıyla bu durum turist rehberliği bölümlerinin varlık nedenini sorguya açık hale getirmektedir.

2.     Her tur aracında bir turist rehberi bulunma zorunluluğunun kaldırılması için sunulan gerekçe şu şekildedir:

Madde ile esas amacı tarihî ve turistik yerlerin tanıtılması olmayan faaliyetler sırasında turist rehberi bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik değişiklik yapılmaktadır.

1618 Sayılı Seyahat Acentaları Kanunun 10. maddesine göre “araç başına bir rehber bulundurmak” zorunludur. Gerekçede yer alan ‘esas amacı tarihi ve turistik yerlerin tanıtılması olmayan faaliyetler’ ifadesi muğlak ve kötü kullanıma açık bir ifadedir; rehberlerin sadece müze ve ören yerlerine hapsolma tehlikesini beraberinde getirmektedir.

Günümüzde turizm değişmiş, çöllerden kutuplara kadar hemen her türlü coğrafya turizm hareketlerine konu olmaya başlamış ve ülkeler bu potansiyellerini harekete geçirebilmek için çeşitli çareler üretme arayışı içine girmiştir. Tarihi ve turistik olmasa da her türlü doğal ve kültürel unsurun turizme konu edilebilmesi için de bir tur paketi içine alınması gerekmektedir. Turist rehberliği mesleğini sadece bilgi vermekle sınırlayan bir anlayış, günümüz gerçekleriyle örtüşmemektedir. Tur araçlarında rehber zorunluluğunun kaldırılması ve rehberlerin müze ve ören yerlerine hapsedilmesi yabancı tur operatörlerinin “tur lideri” olarak görevlendirdiği yabancı uyruklu personellerinin ülkemiz hakkında bilgi vermesi sorununu da beraberinde getirecektir. Böylesi bir durum, Ermeni Sorunu veya Kıbrıs Sorunu gibi hassas konularda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turist rehberleri dışındaki kişilerin anlatım yapmasına izin vermek anlamına gelecektir.
3. Yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılmasının gerekçesi tasarıda şu şekilde açıklanmıştır:
Yabancı dil şartını sağlayamadığı için rehber olamayanların mağduriyetini gidermek ve iç turizmde artan Türkçe rehber ihtiyacını karşılamak için Türkçe rehberliğe ilişkin düzenleme yapılmaktadır.
‘Yabancı dil şartını sağlayamadığı için rehber olamayanlar’ ifadesi ile üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmalarına rağmen, en az bir yabancı dili iyi bildiğini kanıtlayamayan, dolayısıyla rehberlik yapma hakkını kazanamayan kişiler kastedilmektedir. İç turizmin artmasına bağlı olarak, Türkçe dilinde rehberlik yapanların sayısının arttığı bir gerçektir. Ancak bu durumun önlem alınması gereken bir sorun olduğu doğru değildir. Nitekim 1925 yılından beri Türkiye’de turist rehberliği mesleği sadece Türk vatandaşları tarafından yapılabilmekte ve dolayısıyla her rehber Türkçe bilmektedir. Bir rehberlik bölümünden mezun olmasına rağmen yabancı dil sınavını geçemeyen kişilerin sözde mağduriyetini önlemek adına alındığı ifade edilen bu karar, neden sonuç ilişkisini yanlış kurmaktadır. Öğrencilerin yabancı dil öğrenememelerinin nedenlerini ortadan kaldırarak onları 21. yüzyılın rekabetçi koşullarına hazırlamak yerine, dil bilmeden rehber olmalarının önünü açmak büyük bir hatadır.
‘1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’ ve ‘6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ olmak üzere kendine has iki yasası olmasına rağmen turizm sektörümüzün arzulanan yerde olmadığı bir gerçektir. Turizm sektörünü daha ileri taşımak ve ülke refahına katkıda bulunmak için bir takım yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu da doğrudur. Türkiye’de turizmin Bakanlık seviyesinde ele alınmasından beklenen faydalar da bu yöndedir. Ancak böylesi önemli bir konuda, turizm paydaşlarından görüş alınmadan, sunulan gerekçeler bilimsel verilerle desteklenmeden ve tartışılmadan hazırlanan söz konusu taslak, maalesef, bekleneni vermekten uzak bir görüntü çizmektedir.

Aşağıda imzası bulunan akademisyenler olarak, hazırlanan taslağın mevcut haliyle yarardan çok zarar getireceği endişesini taşıyor, tasarının geri çekilmesini ve tüm paydaşların katılımı ile yeni bir düzenlemenin hazırlanmasını öneriyoruz.

 

Unvan/Adı Soyadı Kurum
Prof.Dr.AbdullahTANRISEVDİ AydınAdnanMenderesÜniversitesi
Prof.Dr.BerrinGÜZEL AydınAdnanMenderesÜniversitesi
Prof.Dr.BurhanettinZENGİN SakaryaUygulamalıBilimlerÜniversitesi
Prof.Dr.CelilÇAKICI MersinÜniversitesi
Prof.Dr.ErkanSAĞLIK SivasCumhuriyetÜniversitesi
Prof.Dr.GökçeYÜKSEK EskişehirAnadoluÜniversitesi
Prof.Dr.Lütfi ATAY ÇanakkaleOnsekizMartÜniversitesi
Prof.Dr.MeltemCABER AkdenizÜniversitesi
Prof.Dr.MuharremTUNA AnkaraHacıBayramVeliÜniversitesi
Prof.Dr.NaciPOLAT PamukkaleÜniversitesi
Prof.Dr.NurayTETİKDİNÇ BalıkesirÜniversitesi
Prof.Dr.ÖzcanZORLU AfyonKocatepeÜniversitesi
Prof.Dr.ÖzlemGÜZEL AkdenizÜniversitesi
Prof.Dr.ÖzlemKÖROĞLU BalıkesirÜniversitesi
Prof.Dr.SuaviAHİPAŞAOĞLU(Emekli) EskişehirAnadoluÜniversitesi
Prof.Dr.Rahman TEMİZKAN EskişehirOsmangaziÜniversitesi
Prof.Dr.SaadetPınar TEMİZKAN EskişehirOsmangaziÜniversitesi
Prof.Dr.SerhatHARMAN MardinArtukluÜniversitesi
Prof.Dr.UysalYENİPINAR MersinÜniversitesi
Prof.Dr.YasinBİLİM NecmettinErbakanÜniversitesi
Prof.Dr.ZaferÖTER İzmirKatipÇelebi Üniversitesi
Doç.Dr.Ali TÜRKER MuğlaSıtkıKoçmanÜniversitesi
Doç.Dr.Aytuğ ARSLAN İzmirKatipÇelebi Üniversitesi
Doç.Dr.BekirBora DEDEOĞLU NevşehirHacıBektaşVeliÜniversitesi
Doç.Dr.CananTANRISEVER KastamonuÜniversitesi
Doç.Dr.CerenİŞÇİ ManisaCelalBayarÜniversitesi
Doç.Dr.Davut UYSAL İzmirKatipÇelebi Üniversitesi
Doç.Dr.DuyguYETGİNAKGÜN EskişehirAnadoluÜniversitesi
Doç.Dr.ElçinDOĞANGÜRBÜZER Ege Üniversitesi
Doç.Dr.ErtuğrulDÜZGÜN BoluAbantİzzetBaysal Üniversitesi
Doç.Dr.FarukSEYİTOĞLU MardinArtukluÜniversitesi
Doç.Dr.FundaÖN MuğlaSıtkıKoçmanÜniversitesi
Doç.Dr.HalilKORKMAZ ÇanakkaleOnsekizMartÜniversitesi
Doç.Dr.HandeAKYURTKURNAZ BoluAbantİzzetBaysal Üniversitesi
Doç.Dr.MeltemALTINAYÖZDEMİR MuğlaSıtkıKoçmanÜniversitesi
Doç.Dr.NalanALBUZ ZonguldakBülentEcevitÜniversitesi
Doç.Dr.NazımÇOKİŞLER İzmirKatipÇelebi Üniversitesi
Doç.Dr.NeşeÇULLUKAYGISIZ AksarayÜniversitesi
Doç.Dr.OzanATSIZ NevşehirHacıBektaşVeliÜniversitesi
Doç.Dr.Ömer ÇOBAN NevşehirHacıBektaşVeliÜniversitesi
Doç.Dr.ÖzgeGÜDÜ DEMİRBULAT BalıkesirÜniversitesi
Doç.Dr.ÖzlemTEKİN BandırmaOnyediEylülÜniversitesi
Doç.Dr.SeçkinESERGÜRSOY KırklareliÜniversitesi
Doç.Dr.SedaŞAHİN BalıkesirÜniversitesi
Doç.Dr.SerapAKDU GümüşhaneÜniversitesi
Doç.Dr.SerkanAYLAN Selçuk Üniversitesi
Doç.Dr.SerkanTÜRKMEN ÇanakkaleOnsekizMartÜniversitesi
Doç.Dr.SinanGÖKDEMİR ÇanakkaleOnsekizMartÜniversitesi
Doç.Dr.TolgaFahriÇAKMAK ZonguldakBülentEcevitÜniversitesi
Doç.Dr.UğurAKDU GümüşhaneÜniversitesi
Doç.Dr.Uğur CEYLAN KütahyaDumlupınarÜniversitesi

Bir önceki Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri belli oldu... Türkiye'den iki şehir ilk 5'te başlıklı yazımızda 2023 ve Seyahat hakkında bilgiler verilmektedir.

Skorumuz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.