Turizmin Bütün Paydaşlarına Dair Haberler...

Mardin’de Mor Yuhanna Kilisesi Satışına Tepki…

Mardin'de bulunan bin 700 yıllık tescilli kilise binası 7 milyon iki yüz elli bin TL fiyatla internetten satışa  çıkarıldı.

0

Mardin’de bulunan bin 700 yıllık tescilli Mor Yuhanna Kilisesi binası 7 milyon iki yüz elli bin TL fiyatla internetten satışa  çıkarıldı.

Deyrulzafaran Manastırı Mertopoliti Saliba Özmen, Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür varlığı olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilisesinin satışa çıkarılmasına tepki göstererek ilgili kurumları konuyu çözmeye çağırdı…

 

4. YÜZYILDAN KALMA

Mardin’in Teker Mahallesi Akın Sokak üzerinde bulunan 4. yüzyılda yapılmış olan Mor Yuhanna Süryani Kilise binası girişi iki ayrı oda ve ibadetlerin yapıldığı bölümlerden oluşuyor. Kilise içinde 3 din adamına ait mezar, iki ayrı da tünel bulunuyor. İbadetin yapılmadığı Kilise uzun süre depo olarak kullanılmış.

7 MİLYON 250 BİNE SATIŞTA…

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür varlıkları olarak tescillediği Mor Yuhanna Kilise binasının sahibi olduğunu söyleyen İbrahim Aycun, babasının bu yapıyı depo ve iş yeri olarak satın aldığını, babasından kendisine miras kaldığını belirtiyor. Aycun, babasından kendisine miras kalan kilisenin satılması için Mardin’de emlakçılık yapan Mahsum Altay’a satış için yetki verdi. Emlakçı Altay ise kilise ile ilgili bilgileri ve fotoğrafları sahibinden.com adlı internet sitesine yükleyerek, 1700 yıllık tescilli kilise binasını 7 milyon 250 bin TL’ye satılığa çıkarttı. Kilisenin satışına ilişkin verilen ilanda ‘satılık bina’ ibaresi yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür varlığı olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilesesinin satışa çıkarılmasına tepki gösteren Mardin ve Diyarbakır Süryani cemaatinin liderlerinden Deyrulzafaran Manastırı Mertopoliti Saliba Özmen, ilgili kurumların devreye girmesini istedi. Mardin Süryani cemaatinin temsilcisinin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bizim tespitlerimiz kilisenin 4. Yüzyılda yapılmış olduğu yönünde… İçinde mezarlarımızın olduğu, bizim için dini ve manevi değeri çok yüksek bir kilise Mor Yuhanna. Tapusunu elinde bulunduran kişiyle temasa geçtik, bizim için önemini söyledik daha önce. Satın almamızı önerdi; ama o miktarı ödeyecek gücümüz, kaynağımız yok. Bazı yasal başvurular da yaptık ama sonuca ulaşamadık. Kilisemiz artık ‘özel mülk’ olduğu için bir şey yapılamayacağı söyleniyor maalesef.”

SAHİBİNDEN.COM’DA YER ALAN İLAN METNİNDE NE YAZIYOR…

SAHİBİNDEN SATILIK SÜRYANİ (Mor Yuhanno KİLİSESİ)

Mardin’de yıllardır depo olarak kullanılan ve 5’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapının kilise olduğu belirlendi. Kilise daha önce de cami olarak kullanılmış.
Kilise içinde bulunan bir kapının Deyrulzafaran Manastırı’na gittiğini, bir kapının ise kaleye gittiği söyleniyor. yaklaşık olarak 400 metrekarelik alana sahip yapının yüksekliğinin ise 15 metre civarında
‘Çünkü burada patriklere ait mezarlar var. Bildiğiniz klasik bir kilise. Kitabesi olmamasına rağmen yapıdaki süsleme özellikleri, yapının karakteristik özelliklerinden yola çıkarak, bölgedeki yapılarla benzerliği göz önünde bulundurularak yapının 4, 5 ya da 6’ıncı yüzyılda yapılmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu kiliseye benzer yapıların kitabesi olan yapıların 4-5’inci yüzyılda yapıldığını biliyoruz. Onlarda kitabe var. Benzer bir örneği Savur’a bağlı Dereiçi köyünde Mar Yohanne Kilisesi, aynı şekilde Deyrulzafaran Manastırı içindeki

Azizler Evi bu yapıyla benzerlik arz ediyor. Nusaybin’deki Mor Yakup Kilisesi’nde, bu yapıya benzer süsleme özellikleri var. Duvar örgüsü aynı, mimari olarak plan şeması olarak aynı. Mor Yakup Kilisesi’ne kapıları çok benziyor. Patriklere ait mezarlar da Deyrulzafaran Manastırı’ndaki mezarlıklarla aynı özelliklere sahip. Apsisi ortada hala sağlam.”’O dönemde Hristiyanlar tarafından kullanılmış. O dönemin özelliklerini de almış. Özellikle yan yana duran 3 mezar var. Mezarın üstündeki süsleme özelliklerine baktığımızda Selçuklu özelliklerini görmemiz mümkün. İslami döneme ait süsleme özellikleri de var. Onun dışında devasa büyüklükte taşlar var. Bu blok taşlar da yapının erken Bizans döneminde yapıldığını, genç Roma döneminde yapıldığını bize gösteriyor. Yapı karışık üslupta yapılmış bir yapı. Tek bir dönemde yapılmamış. Farklı dönemlerde de restore edilmiş. Cami olarak da kullanılmış. Güneyinde bir mihrap var. Biliyorsunuz kiliselerde güneye bakan mihrap olmaz. Mihrap varlığı da buranın bir dönem cami olarak kullanıldığını bize ispatlıyor.

Bir önceki yazımız olan UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bergama İçin Pedal Bastılar başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Skorumuz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.