Turizmin Bütün Paydaşlarına Dair Haberler...

2023 yılı turizm karnesi belli oldu

0

Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD), Hyatt Regency İstinyePark İzmir ve Aida Tours ana sponsorluğunda turizm ekosisteminin çeşitli paydaşlarından duayenleri bir araya getirdiği 2023 Güz Şurası’nda, geride bıraktığımız turizm sezonun olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirdi.

Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği (USTUD), turizm sektörü sürdürülebilirlik ve inovasyon kaslarının gelişmesi için, sektörü düzenli olarak izlemeye yönelik olarak 2023 yılı güz şurasını akademi, turizm basına, sivil toplum örgütleri ve sürdürülebilirlik alanında öne çıkan otel ve restoran gibi sektör duayenlerinin katılımıyla topladı. Ekonomi, sosyo-kültür ve iletişim, Ar-Ge ve inovasyon ile sürdürülebilirlik başlıklarında geride bıraktığımız sezonu değerlendiren şura, özellikle sürdürülebilirlik alanında iyi yönde bir hareketin başladığını ama diğer alanlarda alınması gereken çok yol olduğunu şura bildirisinde ortaya koydu.

Turizmde sürdürülebilirlik prensiplerinin hayata geçmesi ulvi bir gaye olduğu gibi özellikle hızla ilerleyen Yeşil Mutabakat ve sürdürülebilir turizm gündemiyle bir zaruret olarak da karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda sürdürülebilir turizm sertifika süreçlerinin hızlanması ve sektör temsilcilerinin her geçen gün artan sayıda bu prensipleri süreçlerine dahil etmesi, şura tarafından olumlu olarak ortaya koyuldu. Elbette yeşil ve sürdürülebilir turizm adına sürecin gelişime açık olduğu ve henüz yolun başında olduğumuz şerhi eşliğinde.

Ekonomik anlamında şuranın değerlendirmelerine göre turist ve konaklama sayısındaki uzun dönem istatistikleri elde edilen gelir düzeyine henüz yansıtamadığımız vurgulanıyor. Bu bağlamda şura öneri olarak turizmde mutlaka niteliğin öncelemesi, turizmden elde edilen gelirin istenilen seviyeye gelebilmesi için sürdürülebilir turizmin çok büyük fırsatlar taşıdığını ortaya koyuyor.

Sosyo-kültürel açıdan turizmin değerlendirmesine göre enflasyon nedeniyle yaşanan alım gücü ve gelirlerdeki negatif sürecin, yerleşiklerin tatil yapma oranlarında azalmaya ve sektörün hizmet kalitesini korumasına adına büyük önem taşıyan iş gücünün emek göçü kapsamında yurt dışına göç etme durumunu doğurduğunu ortaya koyuyor.

Ar-Ge ve inovasyon alanlarında şuranın ortaya koyduğu en önemli saptamalar arasında özellikle yapay zekâ ve arttırılmış gerçeklik gibi turizm deneyim ve kalitesini arttırmaya yardımcı olan yeni teknolojilerin, beklenildiği kadar sektörde temsil edilmediği durumunun altı çiziliyor. Öte yandan yeni jenerasyonların da turizme olan ilgileri açısından bu durumun turizm geleceği için hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

Bir önceki Meryemana Evi, Efes Selçuk’un elinden alınıyor! başlıklı yazımızda Başkan, Beledi̇ye ve Efes Selçuk hakkında bilgiler verilmektedir.

Skorumuz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.